Cateva trucuri pentru o Craciunița vie si mereu infloritoare


 Cateva despre Craciunița;


Planta,mai e numita si ”steaua Craciunului”, si este originara din Mexic. Mexicanii stravechi foloseau frunzele verzi ca si medicament impotriva febrei, iar frunzele rosii colorate le foloseau ca si colorant.
Este o planta perena,ce poate ajunge la dimensiuni de 1,3 m.Frunzele sunt verzi in partea de jos iar spre varf pot fi colorate in roșu , galben , roz .Florile sunt de dimensiuni mici de culoare galbena , sunt situate in varful tulpinii si au o perioada de inflorire in lunile Noiembrie-Februarie.
Pamantul trebuie sa fie amestecat cu nisip si turba/balegar.
Udarea plantei se poate face chiar zilnic cu o cantitate mica de apa si nu trebuie lasata mai mult de 7 zile neudata.
Este foarte sensibila la temperaturi scazute, asa ca 18-20 grade sunt perfecte pentru ea.
Inmultirea se poate face prin butasi,care se recolteaza de pe planta-mama,in dimensiuni de 12 cm si cu varsta de 6 saptamani. Butasul se tine in recipient cu apa,la temperatura de 25-30 grade,pentru a-si elimina seva laptoasa numita latex care impiedica inmultirea,apoi poate fi plantat.Planta trebuie tunsa primavara,scurtand lastarii astfel incat stimulam ramificarea.Pe timp de vara,este bine sa stea afara intr-un loc semiumbrit..

Acum sa va arat si Craciunita mea pe care am primit-o in urma cu 6 saptamani , inainte de Craciun. Trebuie sa va spun ca este foarte important sa tinem cont de regulile de mai sus. 

Are dimensiunea de  50 cm  si asa arata  in urma cu o luna si ceva,cand am primit-o.Plina de frunze verzi si flori sanatoase.




Asa arata in momentul de fata,frunzele verzi au disparut , florile s-au mai ofilit si le-am dat la o parte , facand loc sa se dezvolte altele.



Vedeti in imagine frunza mica  si deschisa la culoare , care a iesit din mugurii verzi din mijloc.Asa se intampla cu florile, unele ajung la maturitate si cad  iar altele se inmultesc pe alta parte.



Va spuneam mai sus despre inmultire cu butasul  care trebuie sa treaca prin procesul de eliminare a latexului , tinut in apa la temperatura de 25 grade.



Urmaresc acest procedeu pana cand vad ca seva a disparut,apoi il plantez in ghivechi cu turba si nisip.


Cine mai are craciunita acasa?
 Daca aveti si alte metode de ingrijire puteti sa imi lasati mesaj pe pagina de facebook . 



Etichete: